Életutak a Sportban - 1.rész
2018. december 02. írta: Exanimatus

Életutak a Sportban - 1.rész

A magyar sportolók a birkózásban mindig is nagyon sikeresek voltak, ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyarország ebből a sportágból szerezte negyedik legtöbb érmét az Olimpiákról. A következő interjúban a szabadfogású Püspöki Patrikkal a feltörekvő generáció egyik tagjával beszélgettünk. 

Miért éppen ezt a sportágat választottad?

Különösebb indíttatásom nem volt a birkózással kapcsolatban egy iskolai toborzáson figyeltek fel rám 7 éves koromban. Az edzéseken egyből kimagasló teljesítményt nyújtottam, ezért 2 hét után elvittek egy versenyre, ahol jól eredményt sikerült elérnem. Innentől nem volt kérdés, hogy maradok ennél a sportnál.

A kötöttfogásnak nagyobb hagyományai vannak Magyarországon, mint a szabadfogásnak, te mégis a szabadfogás mellett döntöttél. Miért?

Eredetileg kötöttfogású voltam, de egy véletlen félreértés miatt elindultam egy szabadfogású magyar bajnokságon, ahol a verseny napján derült ki számomra, hogy ez nem kötöttfogású verseny. Itt sikerült kiharcolnom a válogatottságot, az edzőtáborban pedig belerázódtam a szabadfogásba, és megmaradtam ebben a fogásnemben. Emellett a szabadfogás számomra sokkal akciódúsabb, pörgősebb fogásnem, továbbá érthetőbb és látványosabb.

Mit jelent számodra a birkózás?

Nehéz megfogalmazni, hogy mit jelent számomra. Olyan szinten, a mindennapjaim részévé vált, hogy el sem tudnám képzelni nélküle az életem. A birkózás közben, olyan energiák szabadulnak fel bennem, ami által kiteljesedem, és ezáltal lesz kerek az életem.

Miként zajlik egy edzésed?

Mint minden sportban, alapos bemelegítéssel kezdünk. Ezután következik a fogásgyakorlás, ezt követően iskola birkózás. Ez azt foglalja magába, hogy nagyjából 50%-os erőbedobással a folyamatos mozgás közben gyakoroljuk, finomítjuk a technikánkat. Majd következnek a kontroll meccsek, amik ugyanolyanok, mint egy éles meccs. Utána erőfejlesztés, végül nyújtással zárunk.

Milyen eredményeket értél  már el a birkózásban?

Kimagaslóan nagy nemzetközi eredményem nincs: több világkupa győzelem, nemzetközi nagydíjokon elért helyezések, és nyolcszoros magyar bajnoki cím.

Mire vagy a legbüszkébb?

A 2016-os Strandbirkózó Világbajnokságon elért 4. helyezésemre, ahol az én akciómat választották a Világbajnokság legszebb dobásának. Ennek az akciónak köszönhetően a világ birkózói felfigyeltek rám.

Kiknek ajánlanád ezt a sportágat?

Minden fiatalnak, mert tökéletes mozgáskultúrát épít fel, és az önvédelmi sportok közül is kimagasló.

Mit tanulhatnának meg az emberek a birkózóktól?

A kitartást; hogy a céljaikért a legvégsőkig küzdjenek; hogy megtanuljanak csak magukra számítani;a fegyelmet, és hogy a céljaik érdekében sok mindenről le kell mondaniuk.

 

47265859_2004750226270218_3371125731915464704_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://exanimatus.blog.hu/api/trackback/id/tr4314411432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása