Segítség a hideg éjszakákon
2018. november 28. írta: Exanimatus

Segítség a hideg éjszakákon

maltai.jpg

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a napokban közleményt adott ki, amelyben arra kér mindenkit, hogy segítsen hajléktalanokat ellátó intézményekbe eljuttatni a szabadban éjszakázó, padokon, kapualjakban meghúzódó embereket. A Máltai Szeretetszolgálat fővárosi szálláshelyei még nem teltek meg, szükség esetén pedig ideiglenes krízisszállót nyitnak a XI. kerületben. Férőhely hiánya miatt senkit nem utasítanak el.


Budapesten a hajléktalanellátás diszpécserszolgálata a (06-1) 338-4186-os telefonszámon hívható, de szükség esetén a 112-es számon is segítséget lehet kérni.

A téli éjszakákat utcán tölteni nemcsak embertelen, hanem veszélyes is. A kihűlés 15-20 perc alatt életveszélyessé válhat, s a szervezetben visszafordíthatatlan károsodásokat okozhat. Egy egészséges ember testhője 36-37 Celsius-fok közötti tartományban mozog. Amennyiben a testhőmérséklet tartósan 35 Celsius-fok alá süllyed, már kihűlésről, azaz hipotermiáról beszélhetünk.

Tünetek:

I. stádium: libabőr, remegés, didergés, sápadt bőr
II. stádium: fáradékonyság, szótlanság, lassuló légzés és pulzus, hideg tapintású bőr, fájdalomérzet csökkenése, közömbösség, a remegés megszűnik
III. stádium (a maghő 30 Celsius-fok alatt): zavart beszéd, kékes-lilás bőr, gyengült vagy hiányos reflexek, izommerevség, eszméletvesztés, kritikus légzés- és pulzusszám, kamrafibrilláció
IV. stádium (a maghő 28 Celsius-fok alatti): kilinikai halál


Figyeljünk egymásra!

 

forrás: -https://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/emmi-figyeljunk-jobban-a-hajlektalanokra-1206424/
             -www.maltai.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://exanimatus.blog.hu/api/trackback/id/tr814399978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása